Het maakt niet uit wie je bent of hoe toegewijd je bent geweest. Op een gegeven moment kan je vooruitgang tot stilstand komen en voelt het alsof je vastzit op een plateau. Een feit van fitness is dat de dingen die we vaak prioriteit geven; groter worden, sterker worden, slanker worden, lichter worden, etc., niet altijd zijn waar het lichaam prioriteit aan geeft. Zelfs als je op het "perfecte" dieet en trainingsprogramma zit, komt er een moment waarop het simpelweg niet meer werkt. Veel hiervan is normaal. Het probleem ontstaat wanneer je je vooruitgang niet opnieuw kunt starten. Als je problemen hebt om door dat plateau heen te breken, zijn hier mogelijk enkele redenen voor:
Dit is een veelvoorkomend probleem. Ons lichaam past zich aan aan wat we doen, dus moeten we het af en toe een nieuwe prikken geven. Dit betekent niet per se een complete aanpassing. Het kan ook zo subtiel zijn als het veranderen van enkele oefeningen, herhalingen, rustperiodes, of enkele belangrijke trainingsmethoden. De verandering heeft als doel je lichaam te prikkelen met iets nieuws om zich daaraan aan te passen, en jezelf wat tijd te geven weg van wat je op dat moment aan het doen bent, zodat je hopelijk op een later tijdstip met succes kunt terugkeren naar het oude.
LET OP: consistentie is enorm belangrijk, ga dus niet iedere 8 weken je volledige training aanpassen.
De manier waarop je eet heeft je tot nu toe gebracht, maar op een gegeven moment zul je modificaties moeten maken om door te gaan met vooruitgang boeken. Of het nu gaat om het aanpassen van je calorie-inname of het aanpassen van de verhouding van macronutriënten, je plateau suggereert dat je dieet baat zou kunnen hebben bij enkele aanpassingen om je lichaam naar het volgende niveau te brengen. Op onze website hebben we een handige tool die kan helpen bij het (her)berekenen van je dagelijkse calorie-inname.
Of het nu in je dieet of je training zit, je kunt niet eindeloos vooruit blijven gaan zonder een pauze. Je bent geen machine. Af en toe zul je een pauze moeten nemen en een plateau is vaak een indicatie hiervan. Misschien moet je gewoon één week of twee weken rustiger gaan trainen. Dit noem je een deload fase. Deload betekent dat jij je trainings volume en intensiteit op ongeveer 70% doet van wat je normaal gewend bent. Je blijft dus normaal eten en trainen, alleen minder intensief. Na een inwerkperiode, keer je weer terug naar het programma dat je eerder succes heeft gebracht. De deload fase is een manier om fysiek en mentaal te rusten en te resetten. Het dient om je op te laden en je endocriene systeem en centrale zenuwstelsel te herstellen en te normaliseren. Het geeft je lichaam een kans om een nog groter plateau te vermijden door chronisch (over)belast te worden, wat kan leiden tot langdurige vermoeidheid. Eén of twee weken trainen met weinig enthousiasme, slecht herstel en gestagneerde of verminderde resultaten is een goede indicatie dat een korte rustperiode misschien nodig is.
Drive is die interne reden en dat verlangen dat je vooruit duwt, wat je motivatie geeft. Zonder dit kun je dezelfde sets en herhalingen doen, dezelfde maaltijden en calorieën eten, maar zullen de resultaten niet zo goed zijn. Dat komt omdat je zonder een richting en focus op waar je wilt zijn, misschien onbewust door de bewegingen gaat. Je doet net genoeg om jezelf op dezelfde plek te houden, maar niet genoeg om jezelf vooruit te duwen. Ik heb het zo vaak gezien: de persoon die nooit een training mist, maar er maand na maand, jaar na jaar toch hetzelfde uitziet. Ik geloof dat dit komt omdat ze eigenlijk geen doel hebben of een gepassioneerde reden die hen drijft. Ze vereisen gewoon niet van zichzelf dat beetje extra dat ervoor zal zorgen dat hun lichaam verandert. Je moet je redenen voor het nastreven van fitnessdoelen koesteren, jezelf zien als belangrijk en je inspanningen als waardevol. Omarm elk stapje van je reis, gelovend in het potentieel van fitness om je te transformeren.
Het raken van een plateau is onvermijdelijk, maar het begrijpen ervan als een normaal onderdeel van de fitnessreis transformeert het in een kans voor groei. Gebruik het als een kans om je programma te herzien, je doelen opnieuw af te stemmen en je passie te herontdekken!