In een eerdere blog hebben we het gehad over het belang van doelstellingen en hoe ze jou kunnen helpen bij het doorbreken van een plateau. Laten we nu wat dieper ingaan op dat concept en het belang van het bijhouden van je voortgang. Of je nu een paar kilo wilt kwijtraken, spieren wilt opbouwen, of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, dan is het bijhouden van je voortgang essentieel om gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken. Een van de meest effectieve manieren om je voortgang bij te houden is door regelmatig lichaamsmetingen te doen en zowel korte- als langetermijndoelen te stellen.
Het stellen van goede doelen geeft richting en doel aan je fitnessreis. Ten eerste moet je goede doelen stellen. Een bekende techniek voor het stellen van goede doelen is SMART. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Ook raden we aan om zowel langetermijn- als kortetermijndoelen te creëren. Langetermijndoelen dienen als het ultieme doel, en geven je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken. Of het nu gaat om het passen in een kleinere kledingmaat, het voltooien van een marathon, of het bankdrukken van 100 kilo, langetermijndoelen geven je iets om naar te streven en houden je gefocust op het grotere geheel. Even belangrijk zijn natuurlijk de kortetermijndoelen, die fungeren als opstapjes naar je langetermijndoelen. Deze kleinere, haalbare doelen geven onderweg een gevoel van voldoening en helpen je gemotiveerd te blijven. Of het nu gaat om het verhogen van het aantal pull-ups dat je kunt doen of het verminderen van je lichaamsvetpercentage, kortetermijndoelen houden je op koers en gemotiveerd op je fitnessreis.
Als het gaat om het volgen van je voortgang , dan is lichaamssamenstelling cruciaal om te monitoren. In tegenstelling tot het nummer op de weegschaal, dat alleen je totale lichaamsgewicht weergeeft, geeft lichaamssamenstelling een nauwkeuriger beeld van je algehele gezondheid en lichaam.
Een van de meest voorkomende methoden om lichaamssamenstelling te meten is via huidplooimetingen. Dit houdt in dat met behulp van een huidplooitang de dikte van huidplooien op verschillende plaatsen van het lichaam wordt gemeten, waarna dit kan worden gebruikt om het lichaamsvetpercentage in te schatten. Hoewel er verschillende protocollen zijn voor huidplooimetingen, zoals de 4-punts- of 7-puntsmethode, is consistentie in meettechniek essentieel voor de meest nauwkeurige resultaten. Vervolgens kun je deze gemeten waarder in de Pump Aesthetics vetpercentage calculator invoegen.
Een van de meest voorkomende vragen die we als coaches krijgen is: "Ik heb zo'n smart weegschaal thuis, hoe nauwkeurig is die?" Natuurlijk geven ze jou een meting, maar niet een erg nauwkeurige (Frija-Masson et al.). Consistente huidplooimetingen samen met omtrekmetingen van de borst, taille, dijen of armen geven je een veel nauwkeuriger en betrouwbaarder beeld van je lichaamssamenstelling.
Consistentie is essentieel als het gaat om het meten van lichaamssamenstelling. De frequentie van metingen hangt af van je doelen en tijdlijn. Voor wie significante veranderingen in lichaamssamenstelling wilt aanbrengen, zoals het verliezen van vet of het opbouwen van spieren, is elke 4 weken meten geschikt. Dit geeft genoeg tijd voor veranderingen om plaats te vinden, terwijl er toch regelmatig feedback op de voortgang wordt gegeven. Als je dichter bij je 'prep-week' komt, kan het nuttig zijn om de meetfrequentie te verhogen naar elke 1-2 weken meten. Op deze manier kun je nauwkeuriger de voortgang monitoren en eventuele last-minute aanpassingen aan je dieet of trainingsroutine maken voor optimale resultaten
Het opnemen van lichaamsmetingen in je fitnessreis is essentieel voor het volgen van je voortgang, gemotiveerd te blijven en je doelen bereiken. Door zowel korte- als langetermijndoelen te stellen en regelmatig je lichaamssamenstelling te monitoren, ben je beter in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, je voortgang bij te houden, en uiteindelijk je volledige potentieel te realiseren!
Wil jij ook je fitness mijlpalen bereiken maar heb je moeite met strategieën te bedenken voor het bereiken van je doelen? Neem dan contact met ons op!
Frija-Masson J, Mullaert J, Vidal-Petiot E, Pons-Kerjean N, Flamant M, d'Ortho MP. Accuracy of Smart Scales on Weight and Body Composition: Observational Study. JMIR Mhealth Uhealth. 2021 Apr 30;9(4):e22487.