Loading...

Bloedwaarden Testen, wat betekent dit nou precies?

Bloedwaarden Testen, wat betekent dit nou precies?

Onlangs hebben wij een nieuw pakket toegevoegd, de Peak Performance Program! Uniek aan dit programma zijn de twee bloedtesten, dit is een super krachtig middel om je lichaam tot in detail te begrijpen en te verbeteren. Maar wat houdt zo'n bloedtest nou in, en wat betekenen die waardes precies? 

 

Basis Bloedbeeld

Allereerst worden de basis bloedbeeld waardes gegeven. De basis bloed waardes bestaan uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. 

Rode bloedcellen (erytrocyten)

De taak van de rode bloedcellen is het transporteren van zuurstof in je lichaam. Ook transporteren de rode bloedcellen Co2 terug naar de longen om vervolgens uitgeademd te worden. Deze cellen hebben een unieke schijfvormige structuur zonder kern, wat hen flexibel maakt om zelfs door de smalste bloedvaten heen te kunnen. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een eiwit dat zuurstof kan binden en afgeven, wat essentieel is voor hun functie.

Witte bloedcellen (leukocyten) 

Spelen een essentiële rol in je immuunsysteem. Witte bloedcellen vallen pathogenen direct aan of activeren andere immuuncellen om zo het lichaam gezond te houden.
De test beoordeelt het totale aantal witte bloedcellen en kan ook differentiëren tussen verschillende soorten witte bloedcellen, zoals neutrofielen, lymfocyten, monocyten, eosinofielen en basofielen. 

Bloedplaatjes (trombocyten)

Zijn kleine cellen in het bloed die een cruciale rol spelen bij bloedstolling en het stoppen van bloedingen. Wanneer je bijvoorbeeld een snijwond hebt, zullen de bloedplaatjes in actie komen om ervoor te zorgen dat de bloeding zal stoppen. 

 

HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance)

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Glucose is de belangrijkste energiebron voor het lichaam en komt uit de koolhydraten in voedsel. Een gezonde bloedsuikerspiegel is essentieel voor het functioneren van het lichaam. Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel kan wijzen op insuline resistentie wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes. Lees in mijn blog over koolhydraten meer over insuline en de bloedsuikerspiegel.

 

Nierfunctie

Verschillende waardes in je bloed kunnen ook een goed beeld geven over hoe goed je nieren functioneren. Je nieren helpen bij het behouden van een goede vocht- en elektrolytenbalans, het reguleren van de zuur-basebalans, het uitscheiden van afvalstoffen, het handhaven van een gezonde bloeddruk en het bevorderen van zuurstoftoevoer naar de spieren. Creatinine, ureum en albumine concentraties in je bloed zijn allemaal goeie indicatoren van je nierfunctie. 

Creatinine: is een afvalproduct geproduceerd door de spieren als gevolg van de afbreking van creatine. Creatinine wordt vervolgens weggevoerd uit spieren d.m.v. bloed. Vervolgens filteren de nieren dit en halen ze de creatinine uit je bloedbaan. De concentratie van creatinine in je bloed is dus een indicatie van je nierfunctie. 

Ureum: Is een afvalproduct van de afbraak van eiwitten. Ook ureum wordt gefilterd door de nieren. Een te hoge concentratie kan duiden op nier dysfunctie, dehydratie, of te hoge eiwitten inname. Te lage concentratie kan duiden op het omgekeerde. 

Albumine: Is een eiwit dat in de lever gemaakt wordt wat bindt aan water. Dit zorgt ervoor dat er water een bloedvat in gaat maar niet uit wilt. Dit gebeurt wegens verschil in osmotische druk. Heel belangrijk, want anders blijft er water los in weefsel wat in de bloedvaten moet zijn. De nieren filteren albumine zodat het in de bloedsomloop blijft. 

 

Cholesterol (LDL, HDL, Triglyceriden)

Cholesterol is een vetachtige stof die essentieel is voor het lichaam. Het bevordert de functie en stabiliteit van je celmembranen. Ook speelt het een cruciale rol in de vorming van steroïde hormonen zoals testosteron, oestrogeen en cortisol. Bovendien speelt cholesterol ook een belangrijke rol bij de synthese van galzouten (belangrijk voor vetvertering) en het vormen van vitamine D met behulp van zonlicht. Cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt, voornamelijk in de lever. Maar je kunt ook cholesterol binnenkrijgen via je voeding, vooral uit dierlijke producten. Daardoor kan er een overschot ontstaan. Cholesterol zelf is niet oplosbaar in water en wordt daarom door het bloed getransporteerd in de vorm van lipoproteïnen, die bestaan uit vetten en eiwitten.

Er zijn twee soorten Cholesterol, Low-Density Lipoprotein (LDL) en High-Density Lipoprotein (HDL).

LDL wordt vaak aangeduid als 'slecht' cholesterol. Als er te veel LDL is heeft het de neiging om zich op te hopen in de wanden van bloedvaten (plaque), wat kan leiden tot atherosclerose (aderverkalking). Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. HDL de 'goede' cholesterol helpt om overtollig cholesterol uit de bloedvaten terug te vervoeren naar de lever, waar het wordt afgebroken en uitgescheiden. Een hogere HDL-waarde wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten. 

 

Hs-CRP Test (High Sensitivity C-reactive Protein Test)

C-reactive protein is een eiwit die wordt geproduceerd door de lever wanneer er een ontsteking in het lichaam is. De hs-CRP test geeft dus aan of er een ontsteking in het lichaam is. Studies (1) hebben aangetoond dat mensen met hogere hs-CRP-niveaus een groter risico hebben op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten. Verhoogde hs-CRP-waarden kunnen wijzen op actieve ontsteking in de vaatwanden, wat bijdraagt aan de vorming van plaques (opbouw van LDL in de vaatwanden). Deze instabiele plaques kan door verschillende factoren, zoals roken of verhoogde bloeddruk, geoxideerd raken, wat een onstekingsreactie veroorzaakt. Deze bloedstolsels kunnen de bloedtoevoer naar het hart en andere belangrijke organen blokkeren. Maar, de hs-CRP test laat niet de oorzaak van ontsteking zien. Het is dus mogelijk om een hoge hs-CRP te hebben zonder dat het je hart beïnvloed. 

 

Testosteron

Testosteron, wie kent het niet, misschien wel het meest besproken hormoon binnen de sport wereld. Testosteron is een steroïde hormoon dat voornamelijk geproduceerd wordt in de testikels bij mannen en in kleinere hoeveelheden in de eierstokken bij vrouwen en de bijnieren bij beide geslachten. Testosteron is een androgeen hormoon, dat wil zeggen dat het behoort tot een groep hormonen die een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen en behouden van mannelijke kenmerken. Ook speelt het een belangrijke rol bij spier- en botgezondheid en het bevorderen van spiereiwitsynthese. 

Am I a Good Candidate for Testosterone Therapy?: The Endocrine Center:  Endocrinology, Diabetes and Thyroid Specialists

Maar hoe bevordert testosteron nou precies je spiergroei? Dat gebeurt op een aantal manieren:

  • Verhoogd de snelheid van spiereiwit synthese. Je spieren zullen sneller herstellen en groeien na een training. Dit is omdat testosteron specifieke androgene receptoren activeert. Androgene receptoren zijn eiwitten in je cellen die, wanneer ze worden geactiveerd door hormonen zoals testosteron, naar de celkern gaan en daar genen aanzetten die helpen bij het opbouwen van spiereiwitten, waardoor je spieren kunnen groeien en herstellen.
  • Testosterone verhoogd ook de aanmaak van groeihormonen, zoals IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor 1), die een erg prominente rol spelen bij spiergroei en herstel. 
  • Naast het bevorderen van spieropbouw, helpt testosteron ook bij het verminderen van de afbraak van spieren (katabolisme). Het verlaagt de niveaus van cortisol, een hormoon dat spierafbraak bevordert.
  • Testosteron verhoogt de productie van rode bloedcellen, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar spieren tijdens inspanning. Dit kan leiden tot betere prestaties en sneller herstel.

 

Cortisol

Cortisol is een belangrijk glucocorticoïde hormoon dat voornamelijk door de bijnieren wordt geproduceerd als reactie op stress. Ook helpt het je lichaam bij metabolische processen, verhoogt het je bloedsuikerspiegel, en ondersteunt het je immuunsysteem door ontstekingen te verminderen. Cortisol heeft een circadiaans ritme; wat het hoogst is in de ochtend en geleidelijk daalt gedurende de dag. Bij chronische stress kan cortisol echter langdurig verhoogd blijven, wat kan leiden tot verschillende gezondheids problemen. Het optimaliseren van cortisolniveaus door goede slaap, stressmanagement, en uitgebalanceerde voeding is dus essentieel voor goede sportprestaties. Wil je meer lezen over de invloed van cortisol op je dagelijks leven en sportprestaties? Lees dan hier erover in mijn blog over slaap en herstel.

 

Wat als een van de waardes niet goed is, wat moet ik doen?
Wanneer een van je bloedwaarden buiten de normale grenzen valt, kan dat wijzen op een gezondheidsprobleem. Het is belangrijk om niet meteen in paniek te raken, maar wel om actie te ondernemen, door bijvoorbeeld je levensstijl aan te passen. Het aanpassen van je levensstijl door middel van gezonde voeding, voldoende beweging, stressvermindering, slaap en hydratatie kan veel invloed hebben op je algehele gezondheid. Wat op zijn beurt ook je bloedwaardes zal verbeteren. 

 

Bronnenlijst

  1. Rangan A, Herrick JL. Morphologic and Clinical Features of Acute on Chronic Valproate Toxicity. Mayo Clin Proc. 2022 Sep;97(9):1692-1693. 

 

 

 

  • November 12, 2024
  • Categorie: Gezondheid
  • Tags: fitness, cardiotraining, voeding, gezondeten, dieet, vitaminen, gezondleven, mindfulness, slaap, mythes, feitenenvoeding, metingen, gezondheid, fitnessengezondheid, lichaamengeest, welzijn, vraagenantwoord, fitnessvragen, voedingsvragen, advies,
Deel dit bericht:
Sidney Duke

Sidney Duke

Sidney is fysiotherapie student, personal trainer en online fitness coach met al ruim 6 jaar ervaring in krachttraining. In zijn blogs schrijft hij over zijn holistische en op wetenschap gebaseerde visie, en met name ook over zijn specialisaties: fysiologie en sportwetenschappen.

Dit vind je misschien ook interressant